LUCHTDICHTHEID FANTEST


Luchtdichtheid fantest computerruimte. Om te kunnen bepalen of uw computerruimte voldoende luchtdicht is voor het installeren van een brandblussysteem wordt er een luchtdichtheid fantest uitgevoerd. Wanneer de computerruimte in zijn geheel door een daartoe bevoegd inspectiebureau wordt gecertificeerd is uitvoeren van deze computerruimte dichtheid test een vereiste. De computerruimte luchtdichtheid fantest wordt ook wel de doorfantest genoemd. De computerruimte doorfantest meet de (behoudtijd) standtijd van de vereiste blusconcentratie in de centrale computerruimte. Hiertoe wordt de totale oppervlakte van alle openingen in de computerruimte bepaald. Via het computerprogramma wordt de blusgas behoudtijd berekend - bepaald. 


CERTIFICERING

Het is voor certificering vereist dat in een computerruimte afgeblazen blusgas tien minuten stand behoudt. In aanwezigheid van een afgevaardigde van de eigenaar van de computerruimte wordt de ruimtelijke gasdichtheid van de computerruimte, welke met gasblussysteem beschermt is of moet gaan worden gemeten. De fantestmethode wordt conform de NFPA 2001, uitgave 2000, appendix C 'Enclosure Integrity Procedure' uitgevoerd. Deze inspectie veroorzaakt geen beschadiging aan het gebouw of uw computerapparatuur. Enkel de ventilator(en) word(t)(en) in één of meerdere deuropeningen van de met blusgas beschermde ruimte aangebracht. Hiervoor beschikt men over uitschuifbare panelen die eenvoudig in de deuromlijsting ingeklemd worden. Door middel van de ventilator(en) wordt de computerruimte in overdruk en in onderdruk geplaatst. Voor alle duidelijkheid, tijdens de fantest wordt geen blusgas afgeblazen. MEETRESULTATEN

De desbetreffende meetresultaten worden ingevoerd in het computerprogramma. Tijdens deze periode (circa twintig minuten) moeten alle overige deuren gesloten blijven en worden de sturingen gerealiseerd die normaal door de bluscentrale uitgevoerd worden en die betrekking hebben op de gasdichtheid van de computerruimte. Vervolgens rekent het computerprogramma de oppervlakte van alle openingen en ook de behoudtijd van de blusconcentratie uit. Voor computerruimten, datacenters, cleanrooms, laboratoria en andere hoogwaardige ruimten is luchtdichtheid met onderdruk en overdruk situaties van groot belang. Optimaliseer de gasdichtheid van uw computerruimte voordat er een fantest uitgevoerd wordt. Dicht gaten in wanden, vloeren en plafonds. Indien mogelijk verwijder in de computerruimte aanwezige verlaagde systeemplafonds. Is er een automatisch-blussysteem in de computerruimte aanwezig dan luidt het advies om na te gaan of uw computerruimte nog steeds voldoende blusgas- en luchtdicht is. De praktijk wijst namelijk uit dat in een dergelijke dynamische ICT ruimte zoals een computerruimte er frequent gaten voor bekabelingen in wanden, plafonds en muren gemaakt worden maar deze worden vervolgens niet altijd afgedicht. Leg vooral de aandacht op de wijze van koeling in uw computerruimte. Dit is belangrijk voor de leverancier van het eventueel aan te schaffen blussysteem omdat blusnozzels en rookmelders (eventueel met aspiratie-rookdetectie) op juiste strategische plaatsen gemonteerd worden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb