NOODSTROOM LAY-OUT N+1 OF 2N


Noodstroom lay-out. Om uitval ICT en andere preferente bedrijfsprocessen te voorkomen bieden UPS systemen een bepaalde autonomietijd. UPS systemen bieden een gedurende tijd back-up bij uitval van netspanning. Dit kan in combinatie met een noodstroomaggregaat. Zo houdt u de preferente ICT processen plus de koelinstallatie "in de lucht". Uninterruptable Power Supplies (UPS) zijn in diverse uitvoeringen en met diverse autonomietijden te koop.


WERKRUIMTE | TECHNISCHE RUIMTE

Voor bepaalde bedrijven en instanties zoals Gemeenten, banken, verzekeraars en telecombedrijven zijn computerruimten van levensgroot belang, hier zijn de ICT systemen zijn 24/7 online. Belangrijk is dat airco units hier ook bij uitval van de netspanning noodstroom voeding krijgen. Voor dit type bedrijven is een noodstroomaggregaat onmisbaar. Een standalone UPS systeem wordt veelal in de computerruimte waar zich ook de serverracks met uw ICT apparatuur in bevindt geplaatst. Omdat de computersystemen steeds krachtiger en compacter worden passen er veel meer servers in een serverrack. Logisch gevolg is dat computerruimten kleiner worden waarbij de mogelijkheid ontstaat om in de computerruimte een tussenwand te plaatsen. Aan de ene kant worden dan de server- en patchkasten geplaatst en aan de andere kant van de wand technische installaties zoals de UPS, bluscilinder(s) downflow airco, groepenkast. Door plaatsing van een tussenwand tussen werkruimte en technische ruimte hoeft extern personeel bij onderhoud aan installaties niet de computerruimte in.


Een UPS is een elektrisch gevoed systeem en daardoor blijven de UPS systemen gevoelig voor storingen in het elektriciteit netwerk. Ter voorkoming van uitval van serverapparatuur vanwege een storing in het UPS systeem is het mogelijk om een zelfde UPS systeem met gelijk ( redundant ) vermogen bij te plaatsen, dit noemen we N+1. Voor als u nog meer zekerheid wilt kunnen we naast twee aanwezige UPS systemen twee UPS systemen met hetzelfde vermogen bijplaatsen, dit noemen we 2N. Een ander voordeel van bijplaatsing van een gelijk vermogen UPS is dat er onderhoud aan een UPS uitgevoerd kan worden zonder afschakeling van belasting. Nog een voordeel van UPS footprint opstelling met by-pass is dat er per UPS zonder problemen onderhoud gepleegd kan worden zonder dat er netspanning afgeschakeld moet worden. 


ONDERHOUD

Een mechanische of hand bypass wordt in professionele UPS systemen toegepast om onderhoud mogelijk te maken terwijl de achterliggende installatie in bedrijf blijft. Naast statische UPS systemen worden voor grote vermogens ook UPS systemen ingezet op basis van mechanische componenten. Dit zijn de roterende UPS systemen. Roterende UPS systemen werken met elektromotoren en generatoren en halen hun energie uit accu's of een vliegwiel. Roterende UPS systemen kunnen gecombineerd worden gebouwd met een dieselmotor waardoor de functie van het noodstroomaggregaat gecombineerd wordt met de functie van een UPS. Roterende UPS systemen worden hoofdzakelijk toegepast bij vermogens boven 500 kVA. Er is een trend gaande waarbij een vliegwiel de functie overneemt van de accu. Deze techniek wordt gedreven door de wens naar duurzame efficiëntere oplossingen.