KOELING COMPUTERRUIMTE


Welke koeling computerruimte? Comfort airconditioning in een server-/computerruimte lijkt prijstechnisch voordeliger dan de voor computerruimten speciaal ontworpen precisie koelsystemen. De praktijk toont echter aan dat de keuze voor een bepaald type airconditioning grote negatieve of juist positieve gevolgen kan hebben. Wij adviseren om geen comfort airco units in uw computerruimte toe te passen. Heeft u een comfortairco in de computerruimte dan is het verstandig rekening te houden met statische-elektriciteit en het gevaar op invriezing  van de airco waardoor lekkage kan ontstaan.


CRAC UNIT OF COMFORT AIRCO

Computerruimte-airconditioners hebben heel andere eigenschappen dan comfort airco's. Een comfort airco hoort in een kantoorruimte thuis, niet in een computerruimte. De belastinggraad per m2 is in een ICT ruimte ook vele malen hoger dan in een normaal kantoor. Als eerste het aantal "draai-uren". Een comfort-airco draait gemiddeld 8 uren op een dag, terwijl een computerruimte precisie airco 24 uur per dag zijn werk doet. Daarnaast is het belangrijk te weten dat een comfort airco naast de temperatuur, tevens de luchtvochtigheid verlaagd. Dit kost circa 20% van het totaal verbruikte vermogen. Een comfort airco is immers ontworpen om een prettig klimaat voor mensen te creëren, ontvochtigen is hierbij belangrijk omdat een minder “klamme” omgeving als prettig wordt ervaren. Natuurlijk heeft een server hier niets aan! Daarnaast transpireert een server niet iets waarop de ontvochtiging capaciteit van een comfort airco is gedimensioneerd. Een te lage luchtvochtigheid levert statische elektriciteit wat in een computerruimte ongewenst is. 


WARMTELAST

Daarnaast is in een computerruimte waar zich een hoge warmtelast bevindt op een relatief klein oppervlak een veel groter volume aan luchtverplaatsing noodzakelijk om alle ICT apparatuur voldoende te koelen. Niet onbelangrijk is de wijze van luchtdistributie. Een downflow airco blaast gekoelde lucht onder de verhoogde-computervloer. Er ontstaat luchtflow onder de computervloer en op de plaatsen waar koele lucht nodig is plaatst men geperforeerde tegels. Zo krijgt al uw serverapparatuur over de gehele verticale hoogte van de serverracks voldoende koeling. Indien er geen verhoogde vloer vloer aanwezig is voor de luchtdistributie, wordt toch dit principe gehanteerd vanwege het simpele feit dat warme lucht opstijgt. Men dient dan nog wel rekening te houden met de dichtheid van server- en patchkasten. Verhoogde vloeren worden behalve geplaatst voor distributie van gekoelde lucht ook om bekabeling onder te brengen. UITVAL AIRCO | REDUNDANCY

Wanneer een comfort airco defect raakt merkt men dat doordat de temperatuur in de computerruimte excessief hoog is. Dit kan na een uur ontdekt worden maar ook na een weekeinde. De gevolgen voor de geplaatste apparatuur en processen kunnen desastreus zijn..! Een precisie computer airconditioner unit is uitgerust met een microprocessor besturing voorzien van zeer uitgebreide signaleringsmogelijkheden. Een melding kan op twee niveaus (urgent/niet-urgent) doorgegeven worden via een potentiaalvrij contact naar een centraal paneel. Onderhoudscontracten met verkorte responstijd geven extra zekerheid. Tevens kan de totale regeling gekoppeld worden aan het gebouwbeheer systeem waardoor besturing op afstand mogelijk wordt. Via het logboek zijn meldingen eenvoudig terug te roepen. Ander groot voordeel is dat na uitval van de netspanning computer airconditioning units automatisch herstarten. In een capaciteit vanaf 10 kW zijn precisie airconditioning units in redundante uitvoering leverbaar waardoor bij uitval van èèn airconditioner de uitgevallen airco overneemt. Dit betekent dus 100% back-up en 100% bedrijfszekerheid. Inventarisatie huidige capaciteit koelsystemen in uw computerruimte? Neem gerust contact op.