NOODSTROOM COMPUTERRUIMTE


Noodstroom computerruimte. In computerruimtes is het meten van energieverbruik meer interessant geworden. Noodstroom in de computerruimte kan door middel van een UPS systeem ( Uninterruptible Power Supply ) eventueel gekoppeld aan een NSA (noodstroomaggregaat). Niet alleen om te weten hoeveel energie er wordt verbruikt echter ook de energiekwaliteit in elektrische installaties vormt een sterk groeiend aandachtspunt. Een slechte energiekwaliteit kan leiden tot onnodige overbelasting, oververhitting, onverklaarbare elektromagnetische storingen en daardoor productie verlies. Om op noodstroom voeding over te gaan worden er bijna altijd twee waarden bewaakt. De frequentie, deze mag niet onder de 6% van de normale frequentie komen gedurende 2 seconden (normale frequentie 50 Hz). Andere waarde is spanning. Deze mag 10% negatief afwijken gedurende een bepaalde tijd. Een NSA is een combinatie van dieselmotor met generator. Deze levert in tegenstelling tot een UPS systeem niet direct elektriciteit (na circa 15 seconden) maar kan daarna onbeperkt voeding leveren.


UPS SYSTEEM

Een UPS is een systeem dat bij uitval van de netspanning de stroomvoorziening van ICT apparatuur en andere apparatuur voor bepaalde tijd overneemt. Een UPS heeft meestal accu's en een omvormer die daar weer netspanning van kan maken. Ook is bij sommige soorten UPS systemen een detectie schakeling aanwezig die kijkt of de netspanning nog aanwezig is en zonodig overschakelt op noodstroom. Karakteristieke eigenschappen van een UPS zijn het maximaal te leveren vermogen en de maximale tijd waarover dit vermogen geleverd kan worden. UPS systemen kunnen bijvoorbeeld 20kVa leveren en afhankelijk van de benodigde autonomietijd een centrale ICT omgeving gedurende het gewenste aantal minuten of zelfs uren voeden. De kleinere UPS systemen zijn ook leverbaar in de 19 inch serverrack mountable versies en de tower versies voor op de grond waarvoor ook uitbreidingen van de batterijen uitgevoerd kunnen worden. Let vooral op de omgevingstemperatuur in de ruimte(n) waar de UPS en de accu's staan opgesteld omdat een te hoge ruimtelijke temperatuur de levensduur van de accu's drastisch verlaagd. Twintig graden Celsius is de juiste omgevingstemperatuur voor een UPS installatie. En als u daarnaast een UPS onderhoudscontract heeft hoeft u zich geen zorgen te maken. Grote UPS systemen kunnen tot enkele MvA (MegaVA) leveren en complete ISP, datacenters van spanning voorzien, meestal totdat een diesel generator gestart is. Meestal is een UPS uitgerust met interface naar een beheer PC. Zo kan de UPS zelf de servers afschakelen als de accustroom een bepaalde ondergrens bereikt. Prima shutdown procedure zodat uw ICT apparatuur niet "te hard" down gaat. 



NETKWALITEIT

In het algemeen geldt dat informatie over netkwaliteit en trends een middel is om tot besluitvorming te komen over de maatregelen die getroffen moeten worden om de energiekwaliteit in computerruimten op het gewenste niveau te houden. Denk onder andere aan het toepassen van juist gedimensioneerde compensatiebatterijen en filters. Met deze compensatiebatterijen kan bewaakt worden of verstoringen van de energiekwaliteit binnen de normen blijven. De condensatorbatterij komt beter tegemoet aan de behoeften van de klant betreffende de cosinus phi verbetering. Double-conversion methode: de meest betrouwbare methode. De netspanning wordt bij double-conversion altijd omgezet in gelijkspanning. Met deze gelijkspanning worden de accu's opgeladen. Vervolgens wordt de gelijkstroom van de accu's weer omgezet in wisselspanning. De servers en alle rand apparatuur werken dus altijd op de stroom van de accu's die continu worden bijgeladen. Door de elektronische regeling is de nieuwe wisselspanning altijd van juiste spanning en frequentie. Een dergelijke UPS voorkomt ook andere problemen dan spanningsuitval zoals korte powerdips, pieken, netvervuiling enzovoort. Doordat een double conversion UPS altijd in bedrijf (online) is zijn betrouwbaarheid optimaal. Het grote nadeel van een double-conversion UPS is dat aangezien de stroom twee keer omgezet moet worden, de efficiëntie niet optimaal is. Echter, door moderne technieken hebben professionele UPS systemen een efficiëntie tot wel 95%. Alternatieve opbouwmethodes van UPS systemen zijn de off-line UPS, die zeer snel binnen 2 milliseconden inschakelt in geval van een stroomstoring en de line-interactive bouwmethodes. Van deze laatste zijn verschillende versies, die gemeen hebben dat de voedende spanning wel "verbeterd" wordt voordat het naar de aangesloten apparatuur gaat, maar als de spanning wegvalt, moet de UPS omschakelen om alle stroom te kunnen leveren. Al deze methodes hebben als nadeel dat er pas zekerheid is, over het functioneren van de UPS, wanneer de reguliere netspanning uitvalt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb