COMPUTERRUIMTE KOELCONCEPTEN


Computerruimte koelconcepten. Het elektrisch vermogen dat in de computerruimte door de computerapparatuur wordt verbruikt wordt omgezet in warmtelast. Om een hoge warmtelast te koelen en hotspots in een computerruimte te voorkomen zijn er speciaal voor computerruimten precisie airconditioners ontworpen die 24/7 x 365 dagen koelen. Een te droge atmosfeer in een computerruimte kan leiden tot statische-elektriciteit wat weer leidt tot elektrische ontladingen en verlies van data, hier dienen we rekening mee te houden. Met precisie airconditioners valt naast de prima betrouwbaarheid hoger koelrendement te behalen. En dit terwijl de concentratie van benodigde elektrische vermogens per m2 veel groter is dan 10 jaar geleden. Serverapparatuur is veel compacter geworden waardoor er meer servers in een serverrack worden ondergebracht. Onderstaand een overzicht van de meest actuele computerruimte koelconcepten.  


DOWNFLOW KOELCONCEPT

DOWNFLOW KOELING - In veel computerruimten wordt dit downflow koelconcept toegepast. Downflow airconditioners worden ook wel CRAC unit of *computair (*computerruimte airco) genoemd. Bij gebruik van downflow computerruimte koeling is een verhoogde vloer wel een vereiste. De computerruimte airco blaast vanuit de onderzijde de gekoelde lucht onder de verhoogde-vloer naar de voorzijde van de serverracks. Aan de voorzijde van de serverracks bevinden zich geperforeerde vloerroosters waardoor de gekoelde lucht de serverapparatuur verticaal koelt. De door servers opgewarmde lucht wordt teruggeleid naar de bovenzijde van de airco. Redundante airco's zorgen voor gemak bij onderhoud en worden actief zodra een airco uitvalt.


ROOM-IN-ROOM | KOUDE-WARME GANG

ROOM-IN-ROOM - Organisaties letten steeds meer op het besparen van de energiekosten. Het room in room computerruimte concept biedt een hoog rendement omdat de kostbare gekoelde lucht rechtstreeks naar de voorzijde van de serverracks wordt geleidt waarna de opgewarmde lucht terug naar de aanzuigkant van de computerruimte airco terug wordt geleidt. Zo ontstaat er een zeer groot koelrendement in een kleine ruimte. Bij kleinere en grotere room-in-room computerruimte concepten worden veelal de bouwkundige luchtdichte computerruimten toegepast. Deze sterke bouwkundige constructie bestaat uit brand, hitte en vocht werende panelen samengesteld waardoor de luchtcondities in computerruimten nog beter gemonitord worden. 


IN-ROW KOELING

IN RIJ KOELING - computerruimte concept geschikt voor zeer hoge vermogens per rack. In dit koelconcept is de airconditioner als een smal cabinet tussen de serverracks geplaatst. De gekoelde lucht wordt niet verticaal maar horizontaal naar de voorzijde (aanzuigkant servers) geleidt. In rij koeling is specifiek ontwikkeld voor hot en cold corridor opstellingen. Zo kan er bij toepassing van gedeeltelijk open serverracks met geperforeerde deur tot wel 8 kW (of hoger) elektrisch vermogen per serverrack gekoeld worden. Bij gesloten serverkasten loop dit zelf tot circa 25kW op. De intelligente besturing van deze vorm van koeling past de ventilatorsnelheid zelfstandig aan. In rij koeling is bijzonder geschikt voor ICT omgevingen waar een hoge dichtheid aan servers in kasten is opgesteld.

Maak jouw eigen website met JouwWeb