SERVERRACK COMPUTERRUIMTE


Serverrack computerruimte. Het juiste serverrack voor in een computerruimte of een datacenter kopen vergt enige inleving. Dit komt vooral omdat de ontwikkelingen van ICT hardware steeds sneller gaat. Ten opzichte van enkele jaren geleden passen er veel meer (blade) servers in een serverrack. ICT apparatuur is veel compacter geworden waardoor het voor Internet Service Providers mogelijk is geworden om veel meer ICT diensten te leveren of voor de hosting meerdere klanten per vierkante meter vloeroppervlak te servicen..! Door sterke toename van het aantal servers in serverracks per m2 vloeroppervlak lopen datacenters van het eerste uur tegen beperkingen aan omdat er door steeds meer toevoer van spanning onvoldoende elektriciteit of gekoelde lucht kan worden geleverd. Om 24/7 ICT beschikbaarheid te bieden moeten veel bestaande datacenters en computerruimten verder optimaliseren.  


Veel bedrijven hebben een eigen computerruimte. Deze dient in eerste instantie voor het eigen ICT computer netwerk echter neemt de digitalisatie in het bedrijfsleven een steeds grotere vlucht. Met deze ontwikkelingen is de vraag naar extra servercapaciteit enorm gegroeid. Veel computerruimten zijn niet tegen de snelle ICT ontwikkelingen opgewassen. Wanneer u als ICT manager de kans krijgt om uw computerruimte te optimaliseren kunt u het beste de wijze waarop u uw serverapparatuur wilt koelen als eerste uitgangspunt nemen. Heeft u voor een bepaald computerruimte koelconcept gekozen dan komt direct de vraag of er dichte serverkasten of open serverracks met geperforeerde deur moeten worden gekocht. Tijdens het optimaliseren van een computerruimte of datacenter is het goed om te kijken of het energieverbruik in het datacenter of de serverruimte verder omlaag gebracht kan worden. 


ENERGIEKOSTEN BESPAREN

Wanneer er in een datacenter op energie wordt bespaart leidt dit tot een duurzaam imago... en dat vinden uw bestaande en toekomstige klanten belangrijk. Wanneer u de juiste serverracks voor uw computerruimte koopt kunt u de dure gekoelde lucht naar de gewenste plaatsen routeren. Dit levert u bijzonder groot voordeel op de energierekening omdat hierdoor geen dure gekoelde lucht meer verloren gaat..! Voor ICT omgevingen welke tegen de limieten van de energievoorziening en of de koeling aanlopen waardoor eventuele uitbreidingsplannen belemmerd worden is energiebesparing een uitkomst. Op de afbeelding rechts ziet u dat de gekoelde lucht vanuit de computair vanonder de verhoogde computervloer verticaal via de luchtdoorlaat van de vloertegels naar de voorzijde van de serverracks wordt gebracht. Zo vindt er hoog rendement koeling plaats. 


OPEN OF GESLOTEN SERVERKASTEN

Door het kopen van de juiste ICT serverracks voor een bepaalde computerruimte of een datacenter koelconcept kunt u nu en schaalbaar op de toekomst voldoen aan de vereiste ICT beschikbaarheid per m2. Omdat steeds meer servers in de serverracks passen zijn beschikbare ICT vierkante meters vaak nog steeds voldoende. Echter blijkt dan veelal wel dat zowel het vereiste elektrische vermogen en het minimaal benodigde ICT koelvermogen naar een hoger niveau gebracht moet worden. Links op de afbeelding ziet u een open serverrack speciaal voor situaties waarin de gebruikers van de centrale computerruimte in een bedrijfsverzamelgebouw of datacenter een afsluitbaar aantal hoogte eenheden krijgen. Deze serverracks en patchkasten zijn in verschillende diepte, hoogte en breedte afmetingen te koop. Ook is het mogelijk om de begaasde deuren en achterpanelen in twee delen te kopen. In een kleine computerruimte of een computerruimte waarbij sprake is van een smalle footprint kan dit handig zijn omdat er dan bij werkzaamheden geen ruimte verloren gaat door te brede openstaande serverrack deuren. 


OPTIMALE KOELING COMPUTERRUIMTE

Optimale koeling ICT apparatuur in serverracks wordt op de afbeelding rechts bereikt door afgesloten gangen. Serverracks en deuren vormen een handige gesloten computerruimte. Opgewarmde lucht wordt via het plafond tussen serverracks naar warme lucht retourzijde van de computerruimte airconditioners gebracht. Dit koelprincipe kan ook zeer effectief zijn wanneer de serverracks andersom geplaatst worden. Het goed scheiden van warme en gekoelde lucht helpt voldoende koeling te realiseren. Dit voorkomt ook recirculatie van de warme lucht waardoor de benodigde hoeveelheid koellucht sterk verminderd kan worden.