TEMPERATUUR COMPUTERRUIMTE


Temperatuur computerruimte? De temperatuur in computerruimten werd zeer geruime tijd op maximaal 20 graden Celsius gewenst. Echter... hebben beheerders van computerruimten en datacenters de temperatuur in hun computerruimte of datacenter inmiddels verhoogd zonder dat het problemen gaf..! De American Society for Heating, Refrigerating and Airconditioning Engineers (ASHRAE) heeft het advies voor de temperatuurrange in computerruimten met 2 graden verhoogd, naar 22 tot max. 27 graden. De ASHRAE wordt als de autoriteit in datacenter infrastructuur en ICT design gezien en zegt dat het twee graden warmer in computerruimten en datacenters mag zijn. ICT beheerders volgens dit advies. Energiebesparing in computerruimten is zeer actueel. Elke graad warmer bespaart 4 % energie. Temperatuur computerruimte monitoren werkt energiebesparend.


ENERGIEBESPARING

Wanneer de temperatuur in de computerruimte of het datacenter met 3 graden wordt verhoogd levert dit tot 12 procent energiebesparing op..! Dat is een enorme ICT afdeling kostenbesparing. Als u de temperatuur in een datacenter of computerruimte gaat conditioneren dan is de voor computerruimte koeling ontworpen computair met stoombevochtiging de uitkomst. Het elektrisch vermogen dat in computerruimtes door alle ICT apparatuur wordt verbruikt wordt omgezet in warmtelast. Om overmatige hitte en hotspots in de computerruimte en serverkasten te voorkomen zijn speciale computerruimte airconditioners ontworpen. Deze zijn voorzien van een luchtbevochtiging unit. Te droge lucht in een computerruimte kan nadelige statische-elektriciteit veroorzaken wat tot dataverlies kan leiden. Hieronder geven wij u een overzicht van de meest actuele computerruimte koelconcepten met de wijze waarop de gekoelde lucht vanuit de computerruimte airco wordt gedistribueerd. Ook voor bestaande computerruimten en datacenters leveren wij koeloplossingen.


DOWNFLOW KOELING

DOWNFLOW KOELING - In computerruimten wordt steeds meer het zeer effectieve downflow koelconcept toegepast. Downflow airconditioners worden CRAC unit of *computair (*computerruimte airco) genoemd. Bij gebruik van downflow computerruimte koeling is een verhoogde vloer vereist. De computerruimte airco blaast vanuit de onderzijde gekoelde lucht onder de verhoogde-vloer naar de voorzijde van de serverracks. Aan de voorzijde van de serverracks liggen vloerroosters waardoor de gekoelde lucht de serverapparatuur koelt. De door de servers opgewarmde lucht wordt teruggeleid naar de bovenzijde van de airco. Redundante aircosystemen (2N) in computerruimtes en datacenters zorgen voor groot gemak bij onderhoud en reparatie. 


ROOM-IN-ROOM | WARME - KOUDE GANG

ROOM IN ROOM - ICT organisaties letten steeds meer op ICT energiekosten besparing. Het room in room computerruimte concept biedt een hoog rendement omdat de kostbare gekoelde lucht optimaal naar de voorzijde van uw serverracks wordt geleidt waarna de opgewarmde lucht naar de aanzuigende kant van de computerruimte airco terug wordt geleidt. Zo ontstaat er een zeer groot ICT koelrendement in een kleine ruimte. Bij room-in-room datacenter en computerruimte concepten worden de bouwkundige oplossingen toegepast. Dit bijvoorbeeld is een stevige constructie bestaande uit serverkasten, plafond en incidenteel met een verhoogde vloer om de luchtcondities in de computerruimte nog beter te manipuleren. 


INROW KOELING

IN RIJ KOELING - computerruimte concept geschikt voor zeer hoge vermogens per rack. In dit koelconcept is de airconditioner als een smal cabinet tussen de serverracks geplaatst. De gekoelde lucht wordt niet verticaal maar horizontaal aan de voorzijde naar de koude lucht aanzuigende servers geleidt. In rij koeling (in-row) is specifiek ontwikkeld voor hot en cold corridor opstellingen. Zo kan er bij toepassing van open ICT serverracks met een geperforeerde deur tot wel 8 kW elektrisch vermogen per serverrack gekoeld worden. Bij gesloten server kasten tot zelfs 25 kW. De intelligente besturing van de in-rij koeling past de ventilatorsnelheid zelf aan. In rij koeling is bijzonder geschikt voor ICT omgevingen waar een hoge dichtheid aan servers staat opgesteld.

Maak jouw eigen website met JouwWeb