COMPUTERRUIMTE OPTIMALISEREN


Computerruimte optimaliseren? Dit vergt maatwerk. Een computerruimte is immers 24/7 online en iedere vorm van downtime moet worden uitgesloten. In computerruimten wordt alle serverapparatuur in serverkasten en serverracks geplaatst. Het niet of te weinig deskundig schoonmaken van computers in behuizingen kan tot catastrofale gevolgen voor de bedrijfscontinuïteit leiden. Vaak wordt er bij downtime in serverruimten direct aan een brand, inbraak of waterschade gedacht. Wat dacht u van ophoping van stof in serverrack, serverkast, onder computervloeren en boven systeemplafonds. Ons advies is om de serverruimte (MER en SER)) zoveel mogelijk stofvrij te houden. Mede omdat de airco aanwezig stof in de serverruimte door de apparatuur in een geforceerde luchtstroom blijft rondcirculeren.


Om een computerruimte te optimaliseren is het benodigde budget een belangrijk uitgangspunt bij de besluitvorming om een nieuwe computerruimte te gaan bouwen of om de huidige computerruimte te gaan optimaliseren. Onze adviseurs maken aan de hand van de ICT-scan een inventarisatie en een kostenraming zodat u als ICT verantwoordelijke financieel budget kunt aanvragen. Met het resultaat van de inventarisatie kunt u de besluitvorming gefundeerd vormgeven.


BOUWKUNDIGE AANPASSINGEN

Wand computerruimte verplaatsen? Of extra tussenwand computerruimte bijplaatsen kan snel en eenvoudig met Metal Stud wanden. Metal Stud wanden zijn geluidsisolerende wanden. Metal Stud wandprofielen zijn licht in gewicht en snel op maat te maken. Metal Stud wanden zijn brandveilig waarbij zowel het gips als het goed isolerende glaswol en steenwol niet brandbaar zijn. Metal Stud wanden zijn snel te leveren en hebben een zeer korte montagetijd. Computerruimte wanden (Metal Stud) zijn standaard niet afgewerkt. Metal Stud wanden zijn flink voordeliger dan systeemwanden. U kunt natuurlijk ook kiezen om een room-in-room bouwkundige computerruimte in de bestaande ruimte of buiten te bouwen.


VLOERCOATING

Het optimaliseren van een computerruimte, datacenter of serverruimte zit hem veelal in het behalen van duurzame besparingen en gunstige bij-effecten. Zo kunt u de betonnen vloer van een speciale coating voorzien waardoor de vloer "dicht" is. Zo houdt de betonnen ondervloer geen stof vast en geeft geen stof af. Heeft u nog een verlaagd systeemplafond in de centrale computerruimte? Haal deze eruit want boven systeemplafonds is de meeste stof aanwezig. Hoe u het went of keert. De airco blaast gekoelde lucht in een bepaalde luchtstroom snelheid in luchtcirculatie patronen door de computerruimte. Dit geldt dus ook voor alle in de computerruimte aanwezige stof en vuil. Vergeet ook niet om de vloer (verhoogde vloer) van aarding te voorzien. Een computerruimte met 65% luchtvochtigheid en vinyl vloer levert 250 Volt statische elektriciteit op. Bij 20% luchtvochtigheid levert dezelfde vloer een statische elektriciteit van 12.000 Volt. Zonder aarding zou dus niemand een computerruimte mogen betreden. Anti-statische vloeren bestaan uit geleidende tegels. 


KLIMAATBEHANDELING

Klimaatbehandeling in computerruimten en datacenters vraagt om expertise. Vaak worden in computerruimtes strenge eisen gesteld aan temperatuur en luchtvochtigheid die met een standaard ( comfort ) airconditioner niet haalbaar zijn. Close control airco's bieden deze mogelijkheid wel. Een close control airco wordt ook computair genoemd, dat staat voor computerruimte-airco. Met deze specifiek voor computerruimten ontworpen airconditioners is de temperatuur in de computerruimte exact te regelen. Helemaal wanneer wanden, het plafond en de computervloer goed zijn afgedicht is de gewenste temperatuur optimaal te handhaven en in te regelen. Met het computerruimte concept op de afbeelding wordt er een gesloten unit van een serverkasten gemaakt. Zo komt er een plafond boven de koude (of warme gang) plus aan de beide uiteinden van de gang zelfsluitende toegangsdeuren zodat er bij openen nauwelijks gekoelde lucht verloren gaat.