COMPUTERRUIMTE | ENERGIE BESPAREN


Energie besparen in de computerruimte is mogelijk..! Bedrijven kunnen fors energie besparen bij het koelen van de computerruimte. Bedrijven kunnen een percentage tot zelfs 50 procent aan energiebesparing in de computerruimte bereiken. Uit ICT onderzoek is gebleken dat het grootste deel van het aantal computerruimten in Nederland wordt gekoeld met comfort airconditioning systemen. Comfort airconditioning is niet ontworpen voor adequaat koelen van computerruimten. Het energieverbruik van airconditioners in computerruimten die niet bedoeld zijn voor het koelen van computerruimten verbruiken fors meer energie en hebben een veel lager koelrendement. Een van de oorzaken van het hogere energieverbruik komt onder meer door de menging van koude en warme luchtstromen in de computerruimte en door een te lage verdamping temperatuur.


Het beste middel om een te hoog energieverbruik in computerruimten terug te dringen is om energiebesparing te bereiken door het toepassen van de voor uw computerruimte best beschikbare koeltechniek. Vanuit door ons verrichtte ICT-scans blijkt dat bedrijven de temperatuur in de computerruimte onnodig op een te lage temperatuur houden. Hierdoor wordt er dan onnodig meer energie gebruikt dan feitelijk nodig is. Om het koelrendement van computerruimte airconditioners verder te verbeteren adviseren wij om zonwerende glasfolie op de ramen van de computerruimte te plakken. Ander advies om het koelrendement in uw computerruimte te optimaliseren is om de bouwkundige staat van de computerruimte onder de loep te nemen en voldoende luchtdicht te maken. Dit betekent dat de gaten rond kabeldoorvoeren in wanden, vloeren en in het plafond afgedicht dienen te worden.  


Op de pagina koelconcepten worden een aantal duurzame koeltechnieken beschreven. Bedrijven kunnen aan de hand van deze koelconcepten een fors percentage op het energiegebruik van computerruimte koeling besparen. Het is dan wel aan te bevelen dat bedrijven de juiste koeltechniek implementeren. De beste koeltechniek is voor elke computerruimte anders en met name afhankelijk van de grootte van de computerruimte. In de praktijk wordt veelal gesproken over wat de gemiddelde investeringskosten zijn en wat de ROI (terugverdientijd) is. Voor alle computerruimten geldt dat de zogeheten vrije koeling een gemiddelde terugverdien tijd van drie tot zes jaar heeft. Ook energie besparen..? Wij voeren graag voor u de ICT-scan uit..!