VERHOOGDE VLOER COMPUTERRUIMTE


Een verhoogde vloer biedt uitkomst voor effectieve luchtdistributie en distributie van voedingsbekabeling en leidingen. Verhoogde vloeren voor computerruimten zijn in twee constructie varianten beschikbaar. Dit zijn de voordeligere computervloer en de van stevigere kwaliteit zijnde installatievloer met draagframe onder iedere vloertegel. Verhoogde vloeren in computerruimten en datacenters worden behalve voor distribueren van kostbare gekoelde lucht ook voor het veilig en onzichtbaar onderbrengen van bekabeling in kabelgoten benut. Op de foto is goed te zien hoeveel kabels er onder een verhoogde vloer geleidt worden. Wanneer de bekabelingen gescheiden en gelabeld in kabelgoten worden gelegd is een defecte kabel snel te traceren.


VERHOOGDE VLOER & LUCHTDISTRIBUTIE

Een downflow precisie computerruimte airco blaast alle gekoelde lucht door het toepassen van geperforeerde tegels in de verhoogde vloer direct naar de voorzijde van uw serverracks. Aan de voorzijde van de serverracks vindt namelijk aanzuiging van gekoelde lucht plaats. Het is van het grootste belang dat de gekoelde lucht juist op deze plaats terecht komt. ICT processen ontwikkelen zeer snel. Een computerruimte moet daar altijd naadloos op kunnen aansluiten. Een verhoogde vloer biedt binnen de gehele computerruimte infrastructuur deze flexibiliteit doordat bekabelingen en distributie van gekoelde lucht vanonder de verhoogde vloer in de ruimte worden gebracht. Uitbreiden of wijzigen van de footprint kan zonder de ICT beschikbaarheid aan te tasten snel en efficiënt uitgevoerd worden. Het grootste verschil tussen de computervloer en installatievloer is dat de vloertegels van een computervloer op de pootjes rusten en de vloertegels van een installatievloer op een stevig vloertegel frame. De bouwhoogte is afhankelijk van de bouwtechnische mogelijkheden in de ruimte. De elektrostatische eigenschappen van een verhoogde vloer dragen bij aan de zekerheid van een optimale ICT omgeving.DRAAGCAPACITEIT VERHOOGDE VLOER

Laten we uitgaan van een nieuw in te richten computerruimte. Welk gewicht moet de verhoogde vloer dragen en is die waarde van het gewicht berekend op groei voor de toekomst? De UPS en een volledig gevuld 19-inch rack zijn in gewicht meestal het zwaarst van alle apparatuur in de computerruimte. Het is overigens mogelijk dat de producent van de verhoogde vloer behalve de vloer ook een op maat gemaakt frame levert waar de UPS op wordt geplaatst. De installatievloer kan meer gewicht dragen omdat deze langs de muren ten opzichte van een computervloer wel een dragend frame heeft. Ander voordeel is dat de constructie over de gehele verdeling van de installatievloer stevig is wat de levensduur ten goede komt en de investering voor de sterkere computerruimte installatievloer rechtvaardigt. Andere vragen bij de keuze voor een verhoogde vloer in de computerruimte zijn. Gaan we gebruik maken van een hellingbaan? In welke frequentie gaan we de verhoogde vloer in de computerruimte onderhouden? Welke route leggen de kabeltrajecten af ( om hotspots te voorkomen ). Wordt de computerruimte uitgerust met een automatisch-blussysteem? Wordt er van een plafond, een wandgemonteerde of van een downflow koelsysteem gebruik gemaakt? Is er een verlaagd systeemplafond? Worden de serverracks vanuit de ruimte zelf of van onderuit de verhoogde computervloer gekoeld?