COMPUTERRUIMTE » KOELING » HUMIDITY COMPUTERRUIMTE

LUCHTVOCHTIGHEID COMPUTERRUIMTE


Om luchtvochtigheid in de computerruimte goed te nivelleren zijn er speciale computerruimte airco's ontwikkeld. Iedere computerruimte vraagt om dit type airco dat niet alleen koelt maar ook bevochtigt om statische elektriciteit te voorkomen. Net als de computerruimte temperatuur dient ook humidity (luchtvochtigheid) in computerruimten gemonitord te worden. De serverapparatuur in serverrack en serverkast wordt in toenemende mate steeds sneller, kunnen steeds meer data opslaan en ook er passen meer (blade)servers in een serverrack. Dit zorgt voor toename van hitte en drogere lucht in ICT racks en serverkasten. Het hebben van de juiste koeling en luchtvochtigheid in computerruimten en serverkasten is dan ook van bijzonder groot belang.


Advies computerruimte wil haar relaties graag professioneel adviseren omtrent de noodzakelijke eisen die gesteld worden aan de conditionering van uw computerruimte. Het klimaat in computerruimten is van kritisch belang voor de juiste werking van serverapparatuur en databehoud. Een computerruimte airco wordt vanwege de nauwkeurige werking ook computair genoemd. Een computair is ontworpen voor precisie koeling via toerenregeling en ook voor stoombevochtiging. In een computerruimte geldt een maximale toegestane temperatuur en luchtvochtigheid. Echter is er ook de meest rendabele temperatuur en luchtvochtigheid in computerruimte. Deze is 21ºC bij een relatieve luchtvochtigheid van 55%. Het belangrijkste is dat de temperatuur in de computerruimte constant is. Of dat nu 21 of 23ºC is maakt niet veel uit. Wanneer de temperatuur gaat variëren is het gevolg dat er printplaten gaan uitzetten en krimpen. Hierdoor ontstaan defecten in computerruimte apparatuur.  Wanneer de temperatuur in de computerruimte of het datacenter met 3 graden wordt verhoogd levert dit 12 procent energiebesparing op. Dat is een enorme kostenbesparing. Om een te hoge warmtelast en onzichtbare hotspots in de computerruimte, serverracks en serverkasten te voorkomen zijn computerruimte airconditioners met stoombevochtiging unit ontwikkeld. Te droge lucht leidt tot statische elektriciteit wat weer tot dataverlies kan leiden. Hieronder geven wij u een overzicht van actuele computerruimte koeling.   


DOWNFLOW KOELING - In computerruimten wordt steeds meer het effectieve ICT downflow koelconcept toegepast. De downflow airconditioners worden ook wel CRAC unit of *computair (*computerruimte airco) genoemd. Bij het toepassen van downflow computerruimte koeling is een verhoogde vloer een vereiste. De computerruimte airco blaast vanuit de onderzijde de (dure) gekoelde lucht onder de verhoogde vloer naar de voorzijde van de serverracks. Aan de voorzijde van de ICT 19" serverracks liggen vloerroosters waardoor de gekoelde lucht de serverapparatuur koelt. De door de servers opgewarmde lucht wordt teruggeleid naar de bovenzijde van de airco. Tip: redundante aircosystemen zorgen voor gemak bij onderhoud en reparatie. 


ROOM-IN-ROOM - ( zie film ) ICT organisaties letten steeds meer op energiekosten besparing. Het room in room computerruimte concept biedt een hoog rendement omdat de kostbare gekoelde lucht optimaal naar de voorzijde van uw serverracks wordt geleidt waarna de opgewarmde lucht naar de aanzuigkant van de computerruimte airco terug wordt geleidt. Zo ontstaat er een bijzonder groot koelrendement in een kleinere ruimte. Bij room in room datacenter en computerruimte concepten worden de bouwkundige luchtdichte computerruimten toegepast. Deze sterke bouwkundige constructie is uit brand-, hitte- en vochtwerende panelen samengesteld waardoor u de luchtcondities in uw computerruimte nog beter kunt controleren.


RACK KOELING - computerruimte concept geschikt voor zeer hoge vermogens per rack. In dit koelconcept is de airconditioner als een smal cabinet tussen de serverracks geplaatst. De gekoelde lucht wordt niet verticaal maar horizontaal aan de voorzijde naar de koude lucht aanzuigende servers geleidt. In rij (inrow) koeling is specifiek ontwikkeld voor hot en cold corridor opstellingen. Zo kan bij gebruiken van open serverracks met geperforeerde deur tot wel 8 kW elektrisch vermogen per serverrack gekoeld worden. Bij gesloten serverkasten tot wel zelfs 25 kW. De intelligente besturing van de in-rij koeling past de ventilatorsnelheid zelf aan. In rij koeling is bijzonder geschikt voor ICT omgevingen waar een hoge dichtheid aan serverapparatuur in kasten wordt opgesteld.


Airco computerruimte nodig? Neem gerust contact op.Advies computerruimte ontwerpen, optimaliseren, bouwen en verhuizen. Brandblusser computerruimtes per IDeal kopen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb