COMPUTERRUIMTE » KOELCONCEPTEN

COMPUTERRUIMTE KOELCONCEPTEN


Computerruimte koelconcepten. Het elektrisch vermogen dat in de computerruimte door de ICT apparatuur wordt verbruikt wordt omgezet in warmtelast. Om te hoge warmtelast, overmatige hitte en hotspots in een computerruimte te voorkomen zijn er speciaal voor computerruimten precisie airconditioners ontworpen. Behalve het koelen van computerruimten zijn computerruimte airconditioners voorzien van een luchtbevochtiging unit. Een te droge atmosfeer in een computerruimte kan leiden tot statische elektriciteit wat weer leidt tot elektrische ontladingen en verlies van data. Met precisie airconditioners valt naast de prima betrouwbaarheid tevens hoger koelrendement behaald worden. En dit terwijl de concentratie van benodigde elektrische vermogens per m2 veel groter is dan tien jaar geleden. Server apparatuur is veel compacter geworden waardoor er veel meer servers in een serverrack worden ondergebracht. Voor de beeldvorming geven wij onderstaand een overzicht van de meest actuele computerruimte koelconcepten.  


DOWNFLOW KOELING - In computerruimten wordt steeds meer het effectieve downflow koelconcept toegepast. Downflow airconditioners worden ook wel CRAC unit of *computair (*computerruimte airco) genoemd. Bij gebruik van downflow computerruimte koeling is een verhoogde vloer een vereiste. De computerruimte airco blaast vanuit de onderzijde de gekoelde lucht onder de verhoogde ICT vloer naar de voorzijde van de serverracks. Aan de voorzijde van de serverracks liggen vloerroosters waardoor de gekoelde lucht de serverapparatuur koelt. De door de servers opgewarmde lucht wordt teruggeleid naar de bovenzijde van de airco. Redundante airco systemen zorgen voor gemak bij onderhoud en reparatie. 


ROOM IN ROOM - Organisaties letten steeds meer op energie kostenbesparingen. Het room in room computerruimte concept biedt een hoog rendement omdat de kostbare gekoelde lucht optimaal naar de voorzijde van uw serverracks wordt geleidt waarna de opgewarmde lucht naar de aanzuigkant van de computerruimte airco terug wordt geleidt. Zo ontstaat er een zeer groot koelrendement in een kleine ruimte. Bij kleinere en grotere room in room computerruimte concepten worden veelal de bouwkundige luchtdichte computerruimten toegepast. Deze sterke bouwkundige constructie is uit brand, hitte en vocht werende panelen samengesteld waardoor u luchtcondities in uw computerruimte beter kunt controleren. 


IN RIJ KOELING - computerruimte concept geschikt voor zeer hoge vermogens per rack. In dit koelconcept is de airconditioner als een smal cabinet tussen de serverracks geplaatst. De gekoelde lucht wordt niet verticaal maar horizontaal aan de voorzijde naar de koude lucht aanzuigende servers geleidt. In rij koeling is specifiek ontwikkeld voor hot en cold corridor opstellingen. Zo kan er bij toepassing van gedeeltelijk open serverracks met geperforeerde deur tot 8 kW elektrisch en koel vermogen per serverrack gekoeld worden. Bij gesloten serverkasten tot 25 kW. De intelligente besturing van de in rij koeling past de ventilatorsnelheid zelf aan. In rij koeling is bijzonder geschikt voor ICT omgevingen waar een hoge dichtheid aan servers staat opgesteld.


Advies computerruimte koelen? Neem gerust contact op.

 

 Advies computerruimte ontwerpen, optimaliseren, bouwen en verhuizen. Brandblusser computerruimtes per IDeal kopen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb