COMPUTERRUIMTE » VERHOOGDE VLOER » COMPUTERVLOER

COMPUTERVLOER COMPUTERRUIMTE


Een verhoogde ICT vloer of verhoogde computervloer geeft een verhoogde structurele verdieping boven een vaste ondergrond, meestal een betonnen ondervloer. In een computerruimte wordt een verhoogde vloer toegepast om kabelbundels en luchtkanalen uit het zicht te houden. Een verhoogde vloer in een computerruimte wordt dan ook computervloer genoemd en de computervloer is de lichtere versie van de installatievloer. Het is afhankelijk van het totaalgewicht in serverracks welk type verhoogde vloer u nodig heeft. Een computervloer is voordeliger in aanschaf maar is minder sterk dan de installatievloer welke een stalen frame onder iedere computer vloertegel heeft. Behalve in centrale computerruimten worden verhoogde vloeren ook in moderne kantoorgebouwen en in gespecialiseerde vakgebieden zoals commandocentra, controlekamers, ISP datacenters en ICT serverruimten toegepast. In dit soort ICT omgevingen geldt de verplichting om alle bekabelingen, voedingen en dergelijke veilig en uit het zicht te situeren. 


Verhoogde computervloeren, eigenlijk verhoogde systeemvloeren, zijn in maatwerk hoogten verkrijgbaar en worden naar wens custom made samengesteld. De afwerking, elektrostatische coating (ESD) en met of zonder dragend frame. Belangrijk onderdeel in een computerruimte vloer zijn luchtdoorlaat regelbare geperforeerde tegels of lamel vloertegels. Deze worden traditioneel aan de voorzijde van serverracks op de pootjes van de computervloer geplaatst zodat uw computersystemen voldoende geconditioneerde lucht krijgen. Op de afbeelding rechtsbovenaan de pagina is zichtbaar hoe dit in de praktijk gaat. Wanneer u bij werkzaamheden vloerpanelen wilt verwijderen is er de zuignap waarmee u een vacuüm op de tegel trekt en eenvoudig de tegel uit de vloer kunt nemen. De lichtere verhoogde computervloer dient wel regelmatig aan een inspectie te worden onderworpen. Tijdens de installatie moet de betonnen ondergrond schoon en zo vlak mogelijk zijn. De muren rondom de verhoogde computervloer moeten goed aansluiten om trillingen, resonantie en geluidsoverbrenging te minimaliseren. Indien van toepassing kan dit worden opgelost met een speciaal isolerend werkende band. 


 

Hotspots in computerruimten worden meestal niet veroorzaakt door onvoldoende koelcapaciteit. Vaak is het de eerste menselijke reactie om bij een vermoedelijk te lage koelcapaciteit om een koelinstallatie met een groter koelvermogen in de computerruimte (bij) te plaatsen. Nieuwe computerruimte airconditioners zijn kostbaar en het duurt vaak maanden om deze te installeren. De grootste winst voor het meest optimale koelrendement valt te behalen in de luchtverdeling. Dit houdt in dat er eens kritisch moet worden gekeken naar hoe de gekoelde luchtstromen door uw computerruimte geleidt worden. Het kan zijn dat geperforeerde tegels in de computervloer verkeerd aan de warme zijde van serverracks zijn geplaatst. Deze moeten natuurlijk aan de voorzijde van de serverracks worden aangebracht. Misschien staat de UPS zijn warmte afvoer naar de voorzijde van de serverracks af te blazen waardoor de temperatuur van uw serverapparatuur steeds hoger oploopt. Hierdoor wordt tevens de levensduur van uw ICT apparatuur ernstig bekort. 


Computervloer computerruimte kopen? Neem gerust contact op.

 

 

 

 Advies computerruimte ontwerpen, optimaliseren, bouwen en verhuizen. Brandblusser computerruimtes per IDeal kopen.